Marrakech

Koningsstad Marrakech is gelegen in het zuidwesten van Marokko, niet ver van het Atlas gebergte. De stad wordt ook wel 'rode stad' genoemd omdat veel huizen en ook stadsmuren van rode leem gemaakt zijn. Marrakech heeft ongeveer 1 miljoen inwoners.

Marrakech is door Youssef ben Tachfin in 1070 gesticht en was hoofdstad van het Almoraviden rijk. Vroeger had de stad een belangrijke handelsfunctie voor karavanen van en naar de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 is het moderne deel van Marrakech gebouwd. De Medina werd in 1985 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Bezienswaardigheden van Marrakech

Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marrakech:

Koutoubia moskee

Deze moskee staat aan de Avenue Mohammed V en is een belangrijk herkenningspunt van Marrakech door met name de indrukwekkende 77 meter hoge toren. De moskee werd in de twaalfde eeuw gebouwd, maar spoedig daarna weer afgebroken omdat deze niet in de goede richting naar Mekka stond. De tweede versie sond wel goed en is versierd met groen geglazuurde tegels.

Medersa Ben Youssef

Een prima voorbeeld van Merindische decoratiekunst en bood ooit plaats aan 900 studenten als koranschool. De Medersa Ben Youssef staat tegen de Ben Youssef moskee aan en werd in de 14e eeuw gebouwd door de sultan Abou-el-Hassan/

Koubba Baraduyin

Samen met de Medersa Ben Youssef is dze koepel een van de belangrijkste religieuze monumenten van Marrakech. Koubba Baraduyin werd in de twaalfde eeuw door de Almoraviden gebouwd en pas in 1948 onder het puin teruggevonden. Dit pronkstuk stamt uit de 12e eeuw en diende wellicht als voorbeeld voor de Ben Youssef moskee.

Saâdiaanse graven

Sultan Moulay Ismail liet deze graven dicht metselen om herinneringen aan voorgangers te verbergen. Echter in 1918 werd deze begraafplaats ontdekt en wordt inmiddels gezien als een meesterwerk van de Marokkaanse bouwkunst. De ingang van deze door Ahmed el-Mansour gebouwde begraafplaats ligt naast de Kasba moskee.

Jeema el-Fna

Op het centrale plein van Marrakech heerst een gezellige chaos. Hier trekken acrobaten, apentemmers, slangenbezweerders en verhalenvertellers veel publiek. Daar tussendoor proberen verkopers fruit, noten en sapjes te slijten. 's Avonds zorgen de eetkraampjes voor een magische verlichting. Aan het plein zijn ook diverse terrasjes gelegen.

Souks

Aan de noordkant van Jeema el-Fna ligt de marktbuurt, welke het beste met een officiele gids bezocht kan worden. De vele souks met onder andere sieraden, wolververs en leer maken van deze buurt, mede door de grote variatie en uitstalling, een echt winkelparadijs.

Paleizen

Marrakech telt vele paleizen. Bijzonder bezienswaardig is het Paleis de la Bahia, met name door de inrichting. In het stadspaleis Dar Si Saïd vindt men tegenwoordig het museum voor Marokkaanse kunstambachten. Hoogtepunt hier is het bronbekken uit de medersa Ben Youssef.

Hotels in Marrakech

» 112 hotels via Booking.com

Marrakech links

» Marrakech startpagina.nl
» Marrakech startkabel.nl