Marokko

Marokko is gelegen in het noordwesten van Afrika en grenst in het noorden aan de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee, aan de Atlantische Oceaan in het westen en aan de oostkant aan Algerije.

Marokko heeft een kustlijn van meer dan 3000 kilometer, de woestijn, bergketens en vruchtbare valleien wat het landschap en de natuur erg divers maakt.

Geschiedenis van Marokko

De diverse prehistorische overblijfselen getuigen van een oude beschaving. Fenicïers, Carhagers, Berbers, Byzantijnen, Romeinen en Vandalen volgde elkaar op tot aan de Arabische overheersing in de achtste eeuw. Marokko bestaat als land sinds 788 en tot de zestiende eeuw kende het vele dynastieën. Tegenwoordig is het land een monarchie met Mohammed VI als koning.

Bevolking van Marokko

In Marokko wonen meer dan 32 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft jonger dan 30 jaar. Marokkanen kunnen grofweg onderscheiden worden in Berbers, Arabieren en gearabiseerde Berbers. Slechts een klein gedeelte van de bevolking is negroïde. De berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika en hun geschiedenis gaat terug tot 1000 jaar voor Christus. Veel van hun cultuur is in de loop der eeuwen blijven bestaan omdat ze in moeilijk toegankelijke gebieden wonen. De berbers wonen tegenwoordig vooral in het Atlas- en Rifgebergte.

Marokkaanse steden

Naast de vier koningssteden Fès, Marrakech, Meknès en Rabat liggen er in Marokko nog enkele andere belangrijkse steden.

Agadir

Deze bekende badplaats in het zuidwesten van Marokko is ontstaan in 1505 en was lange tijd een grote vissershaven. Na de verwoestende aardbeving in 1960 is Agadir herbouwd tot een moderne badplaats met prachtige bloementuinen, een moderne medina en veel witte huizen. Meer over Agadir op: ReisjeWereld.nl

Casablanca

Casablanca heeft meer dan 3 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko. Na Spaanse en Potugese overheersingen groeide Casablanca pas na de Franse kolonisatie uit tot een belangrijke handelsstad en is tegenwoordig het economisch centrum van Marokko. Met name de grote haven en de vele industrieën in de regio dragen hier aan bij.

Ouarzazate

Deze stad ligt op een kruispunt van wegen en is een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan de oases en valleien. In de souk verkopen elke zondag handelaren onder andere aardewerk, henna, komijn en Ouzguita tapijten. Vlakbij Ouarzazate ligt het kasbah Aït Benhaddou, UNESCO werelderfgoed en regelmatig decor voor filmproducties.

Tanger

Deze stad ligt op het kruispunt van Europa en Afrika en opent de deur naar Marokko. In Tanger wonen veel verschillende mensen en heeft een bedrijvigheid die bij een dergelijke stad past. Tanger is geliefd bij artiesten, musici en schrijvers en is bekend vanwege de medina, de kust en het Forbes museum.